Hvor mye bråker egentlig en barnebursdag? Er inneklimaet på jobben bra nok? Når bør du lufte ut hjemme? Som så ofte ellers: nymotens teknologi kan gi deg svaret.
Vi sitter rundt middagsbordet med gjester en lørdagskveld. Litt utpå kvelden melder telefonen min at CO2-nivået i stuen begynner å bli høyt. Jeg går rolig bort og åpner vinduet. Så litt senere, i god tid før vi begynner å bli kalde og plaget av det åpne vinduet, melder telefonen fra på nytt: CO2-nivået er bra igjen. Jeg kan lukke vinduet.
Dette er ikke en tenkt situasjon. Telefonen min vet faktisk hvilket CO2-nivå vi har i stuen. Den vet også hvor mye støy det er, luftfuktigheten, temperaturen og lufttrykket. Dessuten holder den orden på temperatur og fuktighet utendørs.
Eneste sannhet med modifikasjoner her, er at det ikke er selve telefonen som holder orden på alle disse målingene. Det er vår nye venn NetAtmo. Et system som består av to moduler. En som du plasserer innendørs og en som du setter ut. Den som står inne får strøm fra veggen.
Den som står ute går på batteri som varer et par måneder. Og den sender utendørsdata trådløst til stasjonen inne. Utendørsmodulen bør plasseres fritt, men under tak. Får den for mye regn på seg, blir fuktighetsmåleren misfornøyd.
Hva får du?
På nett, telefon eller brett kan du raskt sjekke status. Du får apper for både iOS og Android. NetAtmo kombinerer sine egne data med lokal værmelding og måling av luftforurensning. Vipper du opp appen på telefonen får du dermed et raskt overblikk over status både inne og ute.
Vi har blant annet lært at dersom folk klager over luftkvaliteten i redaksjonen, er det mest sansynlig fordi luften er for tørr og ikke fordi vi har for mye CO2 svevende rundt oss.
Barnebursdag
Innendørssensoren måler støynivået hjemme hos deg. Den legger sammen støyen over noen minutter og gir deg gjennomsnittet. Så du får ikke topper på kurven om noen sprekker en ballong. Men om noen fyrer opp støvsugeren ser du raskt at støyen stiger.
Da vi hadde barnebursdag hjemme i stuen med elleve ti-åringer, slo det meg på et tidspunkt at det kunne vært interessant å vite hvor mye støy denne gjengen faktisk lager. Da var det bare å vippe opp NetAtmo på telefonen. Og ganske riktig. Under ser du bildet som dukket opp da jeg stod der midt under bursdagen.
Det toppet seg på 77 dB.
Alarm
Du kan sette opp NetAtmo til å gi deg varslinger på mobilen når noen av målingene går over visse nivå. Reiser du på ferie kan du for eksempel sette opp varsling på et relativt lavt nivå. Så vil telefonen sin varsle deg om det blir faretruende mye støy i et hjem som egentlig skulle vært tomt. Det kan jo selvfølgelig være naboen som borer i leiligheten over eller som har begynt å leke med gravemaskin i hagen på utsiden. Men om du tar en rask sjekk og ser at CO2-nivået i stuen din også har steget er det sansynlig at det er levende vesen i stuen din som sørger for lyden.
Kos deg med data
NetAtmo har gjort mye riktig. Både design og brukervennlighet. Men også mer avanserte muligheter.
Stasjonen som står inne laster opp data til din konto hos NetAtmo. Derfra har du som nevnt tilgang via en nettside og en app for iOS og android. Men du kan også laste ned alt som strukturerte data. Og NetAtmo har også et API som gjør at du kan hente ut alt sammen til dine egne kreasjoner på de plattformene du måtte ønske. Slikt liker vi!
Sikkerhet
Men tilgangen kan også misbrukes. Dataene fra NetAtmo er en ganske god indikasjon på om det er folk i huset. Og jeg finner lite informasjon om hvordan sikkerheten er ivaretatt på sidene til NetAtmo. Her må man bare gjøre sin egen lille risikoanalyse.
Konklusjon
Panelet viser forurensninger i luften utendørs, men dette er ikke basert på målinger fra selve sensoren. Det er basert på profesjonelle målestasjoner verden rundt. Vi skulle gjerne hatt enda flere sensorer i utendørsmodulen slik at NetAtmo kunne gitt nøyaktig luftforurensning der du er over tid.
Dette er jo ikke akkurat en dings som de fleste går rundt og tenker at de har skikkelig bruk for. Men så har jo aldri det vært et spesielt viktig kriterie for oss nerder. Den er pent designet, den har både lekker, brukervennlig programvare og et herlig API der du kan hente ut data selv. Og den gir informasjon som noen ganger er nyttigere enn man skulle tro. Luften rundt oss er jo egentlig ganske viktig!
Herligheten koster ca. kr. 1400,- Og du kan bla. kjøpe den direkte fra NetAtmo på NetAtmo.com eller gjennom Apple sin norske butikk.
Har dere erfaringer med NetAtmo eller andre spennende værstasjoner?
via NRKbeta http://nrkbeta.no/2013/05/23/full-kontroll-pa-inneklimaet/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nrkbeta+%28NRKbeta%29